fbpx
Stay connected
Trending News

Alt du trenger å vite om tvangssalg av bolig

I denne artikkelen vil vi forklare alt du trenger å vite om et tvangssalg. Gjennom et tvangssalg kan en utlåner eller bank søker en rettskjennelse for å tvinge en huseier til å betale tilbake et lån. I hver jurisdiksjon er tvangsprosedyren styrt av statlig lov. Et tvangssalg er noe ingen huseiere noen gang ønsker å gå gjennom. Familiers psykiske og sosiale helse kan lide som følge av et tvangssalg. De økende boligkostnadene de siste årene har fått mange potensielle kjøpere til å utforske andre alternativer for å kjøpe bolig.

Tvangssalg blir av mange boligkjøpere sett på som en utmerket metode for å spare penger på en eiendom, men realiteten er at dette ikke alltid er tilfelle. Det er mange problemer knyttet til et tvangssalg. Men du er på rett sted; vi forklarer her alt du trenger å vite om et tvangssalg.

Alt du trenger å vite om tvangssalg av bolig

Tvangssalgs typer

Tvangssalg forekommer i en rekke former, og det er flere veier åpne for potensielle kjøpere. Følgende er en kort ordliste over noen av de vanligste termene:

  • Begjæring om tvangssalg: Begjæring om tvangssalg oppstår når utlåner har begynt tvangssalgprosessen, men låntakeren er fortsatt den juridiske eieren av eiendommen.
  • Auksjon av eiendommen: auksjon oppstår når inntektene fra salget av et hus er mindre enn saldoen som fortsatt er utestående på boliglånet. Disse husene kan være i begjæringsfasen eller de kan være OK. Et shortsalg innebærer å kjøpe et hus fra eieren for en sum som er godkjent av utlåner.

Hva er en tvangssalgsprosess?

Første tapt betaling

Den «første tapte betalingen» utløser tvangsprosessen. De fleste låneselskaper vil tilby deg 15 dager på å betale tilbake pengene du lånte. Slik at du kan gjenoppta normal drift uten å pådra deg noen straffer. Dersom forsinket betaling ikke skjer innen fristen, påløper et forsinkelsesgebyr. Det er alltid en sjanse for at en utlåner kan rapportere deg til kredittbyråene hvis du er forsinket med betalinger.

Manglende betaling

Mislighold oppstår når en låntaker gjentatte ganger ikke klarer å betale tilbake gjelden sin. Långivere tilbyr ofte låntakere mellom 15 og 30 dager før de merker dem som misligholder. Nå er ting annerledes avhengig av om tvangsauksjonen er rettslig eller ikke-rettslig.

Rettslige tvangssalg oppstår når det ikke er noen «salgskraft» og valget er helt opp til en domstol. Når utlåner besitter «salgskraften» og det er tillatt i henhold til statlig lov, er tvangssalgsprosessen ikke-rettslig. I motsetning til et rettslig tvangssalg, er en ikke-rettslig tvangssalg enkel, billig og rask.

Begjæring om tvangssalg

Hvis du velger et rettslig tvangssalg, vil långiveren sende inn et «varsel om mislighold.» Dersom du unnlater å svare innen den fastsatte fristen, kan långiver få en uteblivelsesdom fra retten. Hvis du ikke svarer, kan det bli satt i gang en saksbehandling. Et trekk for summarisk dom kan innleveres til retten hvis dommeren fastslår at det ikke er noen reell uenighet om salget.

En «varsel om mislighold» kan utstedes av långiver i tilfelle av en ikke-rettslig tvangssalg. Din totale gjeld gjenspeiler summen av alle renter, forsinkelsesgebyrer, tvangsgebyrer og hovedstol du ennå ikke har betalt. Lånets nedbetalingstid begynner den dagen varslet utstedes og slutter 90 dager senere. I tillegg kan du og långiveren din forhandle frem en nedbetalingsplan.

 

Mellom perioden

Inntil eiendommen er solgt, eksisterer det en periode med forhåndsforebygging. Det er fortsatt tid for låntakeren til å betale saldoen og unngå tvangssalg. Du er den legitime eieren av eiendommen frem til boligen er solgt.

Salgsvarsel

Hvis du ikke klarer å betale tilbake lånet innen den angitte perioden, kan långiver utstede et salgsvarsel. Denne kunngjøringen kan bli publisert i en lokal avis eller vises fremtredende i lokalene. Utlåner vil begynne auksjonsforberedelser kort tid etter prosedyren. Auksjonstidspunkt og -dato vil bli valgt av dem.

 

Utkastelse

Hvis du ikke kan betale boliglånet, kan utlåner nå selge eiendommen din på auksjon. Etter at den avtalte perioden har gått og huset ditt er solgt, må du flytte fra eiendommen.