fbpx
Stay connected
Trending News

Hva bør jeg vite om tvangssalg?

Når en huseier misligholder sine boliglånsbetalinger, kan långiveren søke om tvangssalg av eiendommen. Tvangssalg er en av de verste økonomiske katastrofene en person kan oppleve, men låntakere bør vite at långivere ikke liker det også.

Enten du kjøper en tvangsbolig å bo i eller for å fikse og selge videre, er det flere detaljer å huske på. Du bør ha rimelige mål i tankene og bruke tilstrekkelig tid på å lære om prosessen og utforske alternativene dine. Hvis du er interessert i å kjøpe en eiendom som er på tvangssalg, bør du lese videre.

 

Hva bør jeg vite om tvangssalg

Hvorfor er bolig på tvangssalg?

Låneinstitusjonen for et boligkjøp går gjennom omfattende tiltak for å verifisere låntakers evne til å betale tilbake lånet. Gjennomsnittlig løpetid på boliglån er 30 år, og over den tiden kan mye skje med en persons inntekter og utgifter.

Under COVID-19-utbruddet i 2020-2022 lærte mange hjem dette på den harde måten. Flere huseiere har falt tre måneder bak på boliglånsbetalingene sine på grunn av tap av jobb eller redusert inntekt. Femten måneder inn i epidemien, i juni 2021, var 1,9 millioner mennesker over hele verden fortsatt minst tre måneder sent på boliglånet. Imidlertid trenger man ikke en verdensomspennende epidemi for å forårsake et betydelig skifte i økonomiske forhold.

De vanligste årsakene til tvangssalg er:

 • Redusert inntekt eller tap av arbeid
 • Underskuddet, spesielt i forbrukerkredittkortgjeld
 • Uventede medisinske utgifter på grunn av sykdom eller ulykke
 • Tap av en inntektsgiver, for eksempel ved skilsmisse eller dødsfall
 • En veldig kostbar overraskelse
 • Flytte uten først å selge huset
 • Naturkatastrofe

Forstå risikoen når du kjøper en tvangssalgbolig

Tvangssalg har potensialet til å gi imponerende avkastning, men investorer bør være klar over at de også tar på seg byrdene til den tidligere eieren. Derfor må du forstå farene ved denne økonomiske forpliktelsen. Her er noen eksempler på de mest vanlige:

 1. Fysisk: Tvangssalg kan være følelsesmessig ødeleggende for mange huseiere på grunn av den fryktelige mentaliteten “hvis jeg ikke kan ha det, så kan ingen andre.” Før de drar, fjerner de alt av verdi, inkludert hvitevarer, skap, lys, rørleggerarmaturer og vasker.

Ekstremt destruktive handlinger inkluderer å rive ledninger fra vegger, knuse vinduer, hugge ned eller rive opp busker og trær, og mer. Hvis du var høystbydende på et sabotert hus, hvor optimistisk ville du vært om å tjene penger?

Innse at banken sannsynligvis ikke vil la deg undersøke eiendommen før auksjonen. Ikke bare gir de ikke noen form for forsikring om at eiendommene er frie for heftelser eller andre krav, men du kan heller ikke få forsikring mot slike risikoer. Husk imidlertid at de potensielle kostnadene ved å kjøpe en tvangssalgbolig langt kan oppveie eventuelle fordeler.

 1. Besittelse: La oss si at du kjøper en bolig på tvangssalg bare for å oppdage, under et påfølgende besøk, at de tidligere eierne fortsatt er der og ikke har noen planer om å forlate i eiendommen. Tvangssalg boliger kan være lønnsomme, men du bør veie de potensielle ulempene nøye før du hopper inn. Dette inkluderer den ubehagelige oppgaven med å kaste ut leietakeren (kanskje med makt).

Et tvangssalg inkludere følgende prosedyrer.

 • Ubetalte regninger: En låntaker går tre eller flere måneder uten å betale. Etter at en låntaker går glipp av en betaling, vil långiver ta kontakt med dem for å forklare at de er i mislighold og gir dem en ny mulighet til å betale.

 

 • Offentlig kunngjøring: Långivere kunngjør sin intensjon om å selge eiendommen ved å sende inn et varsel om tvangssalg eller varsel om mislighold hos namsmannen. Tvangssalg prosedyren så begynner.

 

 • Tvangssalg: Det er et bredt spekter fra 120 dager til ni måneder, avhengig av saken. Låntakere som trenger mer tid kan prøve å utsette eller til og med stoppe et tvangssalg ved å sende inn en juridisk utfordring.

 

 • Salg via auksjon: Etter at tvangsprosessen er over, auksjoneres boligen bort og inntektene benyttes til å betale ned all ubetalte krav.

 

 • Effekter av tvangssalg: Låntakeren som ble tvangsfestet, blir tvunget til å forlate eiendommen etter at din er solgt eller banken tar kontroll. Avreise er obligatorisk, men mange velger å være boende frem til de absolutt må forlate boligen.

 

Tvangssalg boliger kan virke som gode tilbud ved første blikk. Imidlertid er den endelige prislappen noen ganger vanskelig å forutsi, og hvis det er noen underliggende skader, kan det gjøre hjemmet uønsket og dyr. Noen potensielle kjøpere kan ha andre tanker om å kjøpe en bolig på tvangssalg på grunn av den lange kjøpsprosessen, mens andre kan bli avskrekket av den høye etterspørselen etter ønskelige tvangssalg eiendommer.

Når det er sagt, kan tvangssalg vise seg til å være gode kjøp til slutt. Interessenter kan potensielt kjøpe boliger til priser som er mye lavere enn dagens markedsverdi. Hvis en kjøper kan spare kostnader i kjøpsfasen, vil de ha en bedre sjanse til å realisere verdistigning og stor investeringsavkastning ved salg av eiendommen i fremtiden. I sum er det mange langsiktige fordeler ved å kjøpe en bolig på tvangssalg hvis kjøpere tar hensyn til de nevnte problemene og rådene.